Eindelijk zijn wij online!

Eindelijk is het zover de website is online en kunnen wij ons ook voor de niet Facebook-gangers wereldkundig maken. Een nieuwe stichting binnen de klimsport, die zich richt op de promotie en organisatie van v.n.l. breedtesport sportklimwedstrijden. Dit vraagt om een kleine introductie, want ook wij zijn niet zomaar ontstaan.

Jeffrey Ligtvoet en Jeroen Bliek hebben de Stichting SportKlimmen Nederland (SSKN) opgericht uit de organisatie van de Regio Jeugd Kampioenschappen, ook wel bekent als ZHJK/NHJK of de Zuid-Hollandse/Noord-Hollandse Jeugd Kampioenschappen. Deze wedstrijden zijn in 2005 ontstaan vanuit de jeugd klimverenigingen in Zuid-Holland. Die opzoek waren naar een laagdrempelige niet te lange durend wedstrijdformat. Het eerste jaar is dit kampioenschap door Jeroen Bliek en Jeffrey Ligtvoet georganiseerd. In de twee jaren daaropvolgend heeft Jeffrey deze wedstrijden nog 2 jaar georganiseerd en uitgebreid naar Noord-Holland en het Zuiden (Brabant, Limburg). Afgelopen jaar is Jeffrey weer in contact gekomen met deze organisatie en heeft besloten dit weer op te pakken.

In overleg met de klimhallen en de NKBV is vervolgens de SSKN ontstaan, welke o.a. als doel heeft de organisatie van de breedtesport wedstrijden te professionaliseren, de klimsport te promoten en het wedstrijdaanbod op lager niveau uit te breiden.

Voor komend jaar hebben wij op het moment van schrijven, al 24 wedstrijden gepland staan. Dit gaat om de regio wedstrijden voor zowel de jeugd als volwassenen in Zuid-Holland en Noord-Holland. We zijn verder nog druk bezig om deze wedstrijden uit te breiden naar Midden en Zuid Nederland.

De regionale wedstrijden zijn Lead (top-rope) wedstrijden die voor klimmers op elk niveau toegankelijk zijn en hopelijk in de nabije toekomst ook in de overige disciplines. Zodat deze regionale wedstrijden een verbinding vormen tussen de lokale wedstrijden en de nationale wedstrijden in elke discipline. De regionale wedstrijden zijn, per regio en doelgroep, ingedeeld in 5 kwalificaties en 1 finale. De kwalificatiewedstrijddagen worden zo kort mogelijk gehouden, doordat we geen aparte finales hebben. Oftewel als deelnemer probeer je alle 8 routes te klimmen, van niveau 4 oplopend tot 7c+. Daarna ben je klaar voor de wedstrijd, al ben je vrij zo lang te blijven en te klimmen of te helpen in de organisatie als je zelf wilt. Aan het einde van de dag zal de uitslag worden gepubliceerd op de website.

Deelname kost voor de volwassenen €15,- euro en voor de jeugd €10,- euro dit is incl. entree. Om kans te maken voor een finale plek in jou categorie, dien je aan minimaal 4 van de 5 kwalificaties deel te nemen. Jou 4 hoogste competitiescore worden bij elkaar opgeteld, om zo de uiteindelijk uitslag, na de kwalificaties, te berekenen en te kijken of je bent geplaatst voor de finale.

Voor meer informatie over de puntentellingen ed. zie het format bij de activiteiten en bij de puntentellingen onder sportklimmen.

Wil je niet meedoen aan de wedstrijden, maar vindt je het wel leuk om te helpen bij de organisatie van de wedstrijden? Wij zijn hard opzoek naar vrijwilligers, coördinatoren en hoofdjuryleden. Jullie kunnen ons helpen bij de organisatie van een hele of halve wedstrijddag of natuurlijk voor een hele reeks of het hele kampioenschap in de gehele regio. Dus schroom niet om contact met ons op te nemen, zodat we samen de wedstrijden tot een groot succes kunnen maken.