Het ontstaan

De Stichting SportKlimmen Nederland is opgericht op 7 september 2012, maar heeft zijn ontstaan te danken aan een initiatief uit 2005. In 2005 hebben Jeroen Bliek en Abel Schooleman het idee geopperd om een regionale jeugd klimwedstrijd te ontwikkelen en te organiseren in Zuid-Holland. Met dit idee zijn de jeugdtrainers uit deze regio bij elkaar gaan zitten en hebben hiermee het fundament van de Zuid-Hollandse Jeugd Kampioenschappen neergezet, welke vervolgens op 7 november 2005 van start ging.

Dit bleek in het eerste jaar direct een groot succes en met 52 deelnemers was het op dat moment ook de grootste jeugd klimwedstrijd van Nederland. Het tweede jaar (2007) werd deze organisatie opgepakt door Jeffrey Ligtvoet waarmee direct ook de uitbreiding werd bekeken naar andere regio’s. Zo werd deze serie van wedstrijden, samen met Inge Marti, in 2008 uitgebreid naar Noord-Holland en bestond toen uit in het totaal 11 sportklimwedstrijden, met rond de 100 deelnemers over het kampioenschap per regio. Ditzelfde jaar ontstond ook het eerste idee voor een stichting ter bevordering, uitbreiding en professionalisering van de organisatie van sportklimwedstrijden.

Helaas bleek deze stap te groot en bleek de oprichting en organisatie van een stichting nog niet haalbaar. Daarmee stopte Jeffrey Ligtvoet met het organiseren van de regionale wedstrijden, nadat hij nog wel een uitbreidingslag had bewerkstelligd naar de regio Zuid (Brabant/Limburg). De organisatie werd in 2009 overgenomen door Inge Marti (Z-H), Jelmer Melis (N-H) en Gide Koekkoek (Zuid). Door het gebrek aan een coördinator viel in 2010 regio Zuid weer af, maar is de organisatie door Inge en Jelmer in Z-H en N-H doorgegaan.

In 2012 hebben Aniek Lambregts, Aniek Lith, Martijn Roelofs en Tomas Akkermans de organisatie van Zuid-Holland van Inge Marti overgenomen. Ditzelfde jaar is Jeffrey Ligtvoet ook weer betrokken geraakt in de organisatie als fotograaf voor Zuid-Holland.

Na afloop van dit jaar (2012) heeft Jeffrey, uit persoonlijke en organisatorische redenen en idealen, besloten zich weer in te gaan zetten voor de organisatie van deze wedstrijden. Dit net als het eerdere idee ter uitbreiding van de regionale wedstrijden en ter promotie en professionalisering van de klimsport. Vanuit dit persoonlijke besluit zijn de gesprekken met de organisatie van de afgelopen jaren, met Jeroen Bliek, de klimcentra en de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) begonnen. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de Stichting SportKlimmen Nederland door Jeroen Bliek en Jeffrey Ligtvoet, met de mogelijke uitbreiding van de regionale wedstrijden van de Jeugd naar Volwassenen en naar de regio’s Noord, Midden en Zuid.

Meer over de organisatie
Meer over onze doelen
Meer over onze missie/visie