Sportklimmen

Sportklimmen is naast wandelen en fietsen wellicht een van de meest beoefende sporten. In het dagelijks leven klimt men immers op ladders en trappen, in bomen, op muurtjes, op klimrekken, in touwen, op rotswanden en naar bergtoppen.

Van deze laatste twee herkennen de meeste mensen het sportklimmen als sport. Maar sportklimmen is meer. Sportklimmen is een lifestyle- en wedstrijdsport, die sport en spel, en fysieke en mentale uitdagingen aan elkaar knoopt. Het is een sociale sport die mensen letterlijk met elkaar verbindt d.m.v. een touw, maar ook mentaal door het vertrouwen wat men in elkaar moet hebben en krijgen. Vertrouwen, discipline, respect, verantwoordelijkheid en veiligheid zijn een aantal van de belangrijkste sleutels in deze sport. Als wedstrijdsport vraagt de sport het uiterste van de klimmer. Om de route te toppen of een probleem op te lossen zullen kracht, uithoudingsvermogen, motoriek, flexibiliteit en creativiteit tot het maximale worden uitgedaagd. In 3 disciplines, lead, speed en boulderen wordt gekeken wie de beste klimmer is, per wedstrijd of na de gehele competitie.

Binnen de klimsport kunnen we 5 stromingen onderscheiden: urban, indoor, alpine, artificieel en soleren. Maar in het dagelijkse leven is de toepasbaarheid eindeloos. De arbo-wetgeving stelt dat er sprake is van werken op hoogte wanneer men zich boven de 2,5 meter bevindt. Vanaf dat moment dient men zich op enigerlei wijze te beschermen tegen de mogelijkheid om op de grond te vallen. In de klimsport wordt hiervoor veelvuldig gebruik van gemaakt van touwen, touwtechnieken en valmatten (crashpads). Maar ook in vele industrieën worden deze materialen en technieken gebruikt om ‘onbereikbare’ locaties te bereiken en om mensen te beschermen bij een val of te voorkomen dat men kan vallen.

Meer over sportklimstromingen
Meer over verschillende disciplines
Meer over lifestyle
Meer over wedstrijdklimmen