Disciplines

Sportklimmen heeft vele verschillende disciplines, zoals: Lead, Speed, Boulderen en Dry toolen. Elke discipline heeft zijn eigen karakter en aspecten waardoor het bruikbaar is in de verschillende stromingen, maar wat elke discipline ook weer uniek maakt ten opzicht van de andere.

Lead

In het sportklimmen zijn Lead en boulderen wel de twee meest beoefende disciplines. Lead houdt in het klimmen van klimroutes, welke hoger zijn dan 4 meter en waarbij zekeren (beveiligen) d.m.v. een klimgordel en touw noodzakelijk is. Het gaat erom een zo moeilijk mogelijke route uit te klimmen (te toppen). Hiervoor zijn de routes in gradaties ingedeeld. De meest gebruikte in Nederland is de Franse waardering welke loopt vanaf een 3 tot 9b+, al vindt je in de meeste klimhallen maximaal een 8a/b. Hierbij zijn de gradaties onderverdeeld in een getal 3-9 en a,b en c met daartussen nog een plusje. Ofwel 4a, 4a+, 4b, 4b+, 4c, 4c+, 5a, 5a+, 5b, 5b+, 5c, 5c+, 6a…….etc

Lead klimmen is gericht op duurkracht (uithoudingsvermogen) en maakt veel gebruik van techniek en tactiek. Het is eigenlijk het lopen van een marathon onder het sportklimmen. Lead klimmen komt terug in alle stromingen, al is het iets minder in urban aangezien dit meer gericht is op het lagere klimwerk.

Boulderen

“Liever niet te ver de hoogte in” dan is Boulderen de oplossing. Boulderen komt van het Engelse woord boulder en betekend rotsblok of kei. Ofwel boulderen is het beklimmen van rotsblokken of op klimmuren, van maximaal ± 4 meter zonder het gebruik van touw. Ook hierbij gebruiken wij de Franse waardering. Dit betekent alleen niet automatisch dat wanneer men 6a Lead klimt men ook een 6a kan boulderen. Lead klimmen is veel meer gericht op duurkracht, tactiek en uithoudingsvermogen en Boulderen meer op explosieve kracht en techniek. Maakt men een beweging in een boulder die 6a gewaardeerd is, dan zal je dezelfde beweging mogelijk pas in een Lead route tegen komen die 7a is gewaardeerd.

Boulderroutes of Boulders bestaan vaak uit maar ± 6 passen om de top te bereiken. Deze worden vaak gebouwd in de vorm van een soort puzzel (een probleem). Door techniek, creativiteit, flexibiliteit en kracht te combineren is er vaak één oplossing, welke het probleem op de makkelijkste manier oplost. Naarmate de problemen moeilijker worden is het van groter belang om deze ene oplossing te vinden.

Voor boulderen is weinig opleiding en materiaal nodig. Je hebt alleen klimschoenen nodig en wanneer de routes moeilijker worden, een valmat om een probleem op te lossen. Wanneer een boulder hoger wordt is het fijn en soms noodzakelijk om nog een klimpartner te hebben die jou kan opvangen en begeleiden bij een val.

Door de minieme materiaalbehoefte kan deze discipline overal worden beoefend. Eigenlijk boulderen wij al wanneer we op een muurtje of een schuurtje klimmen. In Nederland zijn een aantal locaties die er om bekend staan te kunnen boulderen, zoals de puinbol (Kijkduin), het Hubertusviaduct (Den Haag), Boulderwand Wateringseveld en de Happy Bunkers (IJmuiden).

Speed

De naam Speed verklapt het eigenlijk al. Bij deze discipline gaat het niet om de moeilijkheidsgraad maar om de snelheid waarin de route wordt geklommen.  Het is eigenlijk het sprinten onder het klimmen. Er bestaan al records van onder de 6 seconden op een route van 15 meter hoog.

Speed is een combinatie tussen flexibiliteit, kracht, dynamiek en focus.

Dry tool/ijsklimmen

Dry tooling komt uit het alpinisme (het ijsklimmen) en wordt gebruikt om zich hierop voor te bereiden. Drytool wordt gedaan op zelfgemaakte routes, welke worden gemaakt met klimgrepen en houten blokken/boomstammen en autobanden op bijvoorbeeld een klimmuur, of op de rotsen zelf.

Ten opzichte van de overige klimdisciplines wordt er nu gebruik gemaakt van ijsbijlen en stijgijzers, om zich vast te houden aan de wand.

De moeilijkheidsgraden  worden ingedeeld in 2 schalen:

  • Mixed (M), voor rots en ijs of indoor,
  • Wet Ice (WI), in alpine condities op ijs.

Met een onderverdeling van gemakkelijk 1 tot heel erg moeilijk 14, ofwel M1, M2, M3, enz. of WI1, WI2, WI3 enz.

Meer over sportklimmen
Meer over sportklimstromingen
Meer over lifestyle
Meer over veiligheid
Meer over wedstrijdklimmen
Meer over categorieën