Lifestyle

Als je in de winter naar het bos van Fontainebleau gaat kom je een flink aantal klimmers tegen. Elk moment dat het weer het toelaat – als de rots droog is – zijn er mensen aan het klimmen, zelfs als het vriest, of heeft gesneeuwd. De meesten van hen overnachten in tenten, campers of busjes, op de camping of de bivak (zonder douche of warm water). Ook zijn er klimmers die ‘s winters niets liever doen dan bevroren watervallen beklimmen en klimmers die maanden in hun busje overnachten om goedkoop te kunnen klimmen.

Dit zijn extremere voorbeelden, maar een groot deel van de klimmers is meerdere keren per week in de klimhal te vinden en gaat elke vakantie klimmen. Klimmen, kortom, is meer dan een sport. Het is een lifestyle.

Klimmen is verslavend. Het geeft een moment van rust in de dagelijkse sleur van hard werken en veel verantwoordelijkheden. Klimmen geeft dat moment waarop er niets anders bestaat dan het behalen van die ene bergtop, route of die ene pas. Het bereiken van de top van een route geeft een kick, en doordat er routes op elk niveau zijn, en elke route anders is, hoef je je nooit te vervelen. Het is een uitdaging om te ontdekken hoe je een route het best aan kunt pakken, welke technieken je moet gebruiken en of je de spanning (en soms angst) aankunt. Dit vraagt veel van de klimmer: mentale vaardigheden zoals doorzettingsvermogen, concentratie en kalmte, en fysieke vaardigheden zoals kracht, souplesse en balans.  Je ziet daardoor ook dat mensen die gaan klimmen een bepaalde groei doormaken. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, worden fysiek en mentaal sterker.

Klimmers werken hard, zetten door, pogen hun angsten te overwinnen en komen keer op keer terug naar dezelfde route om hem uiteindelijk uit te kunnen klimmen. De meesten nemen de veiligheidsaspecten zeer serieus, en zijn sociaal ingesteld. Als je bij een boulderwedstrijd (ook op World Cup niveau) bent zie je de klimmers altijd met elkaar overleggen: hoe zou jij dat doen? Ze willen wel winnen, maar niet doordat ze informatie hebben die de tegenstander niet heeft. Gewoon door de beste te zijn. En daarna doen ze met elkaar nog even een lekker (speciaal) biertje.

Meer over sportklimstromingen
Meer over veiligheid
Meer over wedstrijdklimmen