Wedstrijdklimmen

Op nationaal en internationaal niveau wordt er in 3 disciplines wedstrijden geklommen, afgezien van alle onofficiële wedstrijden. Deze disciplines zijn Lead, Speed en Boulderen. Deze wedstrijden worden op internationaal niveau georganiseerd door de International Federation of Sportclimbing (IFSC) in samenwerking met de nationale klimbonden. Op nationaal niveau vindt deze organisatie plaats door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) in samenwerking met de Nederlandse klimcentra.

Op regionaal niveau zijn wij, de Stichting SportKlimmen Nederland (SSKN), in samenwerking met de klimhallen en verenigingen druk bezig om de organisatie rondom de regionale klimwedstrijden vorm te geven. Komend jaar zullen we de regionale Lead wedstrijden organiseren. Daarnaast zijn we aan het kijken hoe we de wedstrijden in de andere disciplines op regionaal niveau vorm kunnen geven. Zodat wij deze komende jaren ook kunnen oppakken.

Op lokaal niveau ligt de organisatie van de wedstrijden bij de klimhallen en lokale verenigingen.

Nationale wedstrijden

Op nationaal niveau zijn er een tweetal competities, vanwaar men zich kan plaatsen voor het uiteindelijk Nederlands Kampioenschap Boulderen of Lead. Aangezien het een relatief nieuwe discipline is, wordt er voor de discipline Speed één maal per jaar een wedstrijd gehouden om de beste Speed klimmer van Nederland te bepalen.

Lead

Bij Lead wedstrijden gaat het er om wie de wedstrijdroutes in één poging het verste uitklimt. Om Nederlands kampioen(e) Lead te worden dient men deel te nemen aan de Lead competitie welke bestaat uit een 3 tal kwalificatiewedstrijden waaruit de beste acht per categorie doorgaan naar de halve finale en finale op het NK Lead. Mocht een klimmer zich niet kunnen plaatsen voor het NK via de Lead competitie dan zijn er nog vier wildcards per categorie te behalen via de Lead climb-off.

Bij het Nederlandse Jeugd Kampioenschap bestaat hetzelfde principe, echter heeft de competitie hierbij 4 kwalificaties i.p.v. 3 en heeft hij geen Lead climb-off.

In Nederland bestaan de Lead competitiewedstrijden uit twee ronden, de kwalificatie en de finale. De kwalificaties bestaan uit twee routes en de beste acht per categorie gaan door naar de finale. Het Nederlands Kampioenschap Lead bestaat uit de halve en hele finale, waarvan iedere ronde bestaat uit één route.

Boulderen

Om Nederlands kampioen(e) Boulderen te worden dient men deel te nemen aan de Bouldercompetitie. Deze bestaat zowel bij de jeugd als bij volwassenen uit 3 competitiewedstrijden en kent geen Climb-off (zoals we deze kennen in de Lead competitie).

Tijdens deze Boulderwedstrijden gaat het in de kwalificatie om de 6 hoogst gewaardeerde behaalde boulders van de deelnemer. Dit bepaalt uiteindelijk of de deelnemer voldoende punten heeft gehaald om in de finale te komen. Tijdens deze finale klimt de deelnemer een 4 tal boulders. De score van de deelnemer wordt hierbij bepaald door de aantal pogingen dat de deelnemer nodig heeft om in een boulder de bonusgreep en de eindgreep te behalen.

De beste 12 deelnemers per categorie na de competitiewedstrijden gaan door naar het Nederlands Kampioenschap Boulderen. Het NK bestaat uit 2 ronden, halve finale en finale. Elke ronden bestaat uit 4 boulders die bepalen wie uiteindelijk de Nederlands Kampioen(e) wordt.

Speed

Het Nederlands kampioenschap speed wordt gehouden in een enkele Speed wedstrijd. Tijdens deze wedstrijd zal er een voorronde plaatsvinden waarin de tijdsnelsten doorgaan naar de finale. Deze finale is een afvalrace, waarin twee klimmers tegen elkaar strijden. De snelste gaat door naar de volgende ronde, totdat er 1 klimmer per categorie overblijft, dit is de Nederlands Kampioen(e) Speed.

Regionale kampioenschappen

Op dit moment worden er alleen regionale Lead wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden bestaan uit een serie van 5 kwalificatie wedstrijden en 1 finale per regio, voor zowel de jeugd als de volwassenen.

De kwalificatie wedstrijden bestaan voor de jeugd uit 7 routes en voor de volwassenen uit 8 routes. Deze zijn oplopend in moeilijkheidsgraad vanaf 4 tot niveau 7a+ (jeugd) en 7c+ (volwassenen). De opzet is bedoeld om laagdrempelig te zijn en daarmee voor iedereen toegankelijk. Hierdoor worden de deelnemers ook in meerdere categorieën ingedeeld. Bij de jeugd zijn dit de (inter)nationale jeugd leeftijdscategorieën: jongens en meisjes en categorie A (16/17 jaar), categorie B (14/15 jaar), categorie C (13/14 jaar) en categorie D (12 jaar en jonger). Bij de volwassenen worden zij in niveau categorieën ingedeeld: Dames en Heren en categorie A (niveau 7a+ en hoger), categorie B (niveau 6b-6c), categorie C (niveau 5b/c-6a) en categorie D (niveau 4-5a/b).

Om de wedstrijddagen voor de deelnemers leuk te houden en m.b.t. tijdsduur zelf in te delen, worden er geen finales gehouden op de kwalificatiewedstrijddagen. Deelnemers kunnen zelf bepalen of zij blijven kijken/klimmen op de wedstrijddag of dat ze alleen een score neerzetten.

De hoogste 4 competitiescores van de kwalificaties worden bij elkaar opgeteld en bepalen of je doorgaat naar de halve finale. Per categorie gaan er 10 deelnemers door naar de halve finale.

Meer over sportklimmen
Meer over veiligheid
Meer over verschillende disciplines
Meer over categorieën